De Ultieme Introductie tot Blockchain

0xdeniz
6 min readDec 15, 2017

--

Click here for the English version of this article

Lees ook Blockchained Society: Een serie artikelen waarin ik dieper in ga op de mogelijke toepassingen van blockchain technologie. PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6

bron: cointelegraph.com

De afgelopen weken krijg ik steeds meer vragen van familie en vrienden over blockchain en cryptocurrencies, al helemaal sinds Bitcoin overal in het nieuws is. Het is nogal een ingewikkeld onderwerp en erg lastig uit te leggen, dus ik heb besloten om erover te gaan schrijven.

Voor de komende weken zal ik korte artikelen schrijven over blockchain technologie en haar praktische toepassingsmogelijkheden. Dit eerste artikel uit die serie dient als introductie tot de basisconcepten, dus ik heb het zo simpel mogelijk gehouden.

“Deniz, wat is blockchain? Kan ik het eten?”

Nee, je kan blockchain niet eten maar het is wel één van de grootste technologische innovaties sinds de komst van het internet, met de potentie om vele sectoren te transformeren. De eerste toepassing van blockchain technologie was Bitcoin; wat bestaat sinds 2008 en bedoeld was als een elektronisch betaalsysteem zonder centrale autoriteit (zoals een bank). Bitcoin was een revolutionair concept, maar de potentie van de achterliggende technologie gaat veel verder dan alleen geld en betalingen. Tegenwoordig zijn er duizenden projecten die gebruik maken van blockchain technologie, veel daarvan een stuk interessanter dan Bitcoin.

“Oké, maar welk probleem lost het op?”

Het probleem dat blockchain probeert op te lossen is digitaal vertrouwen. Met het internet kunnen we alles met iedereen delen, maar op dat moment sturen we elkaar eigenlijk een kopie van het originele bestand. Dit is prima als het gaat om familiefoto’s of kattenfilmpjes, maar wat als ik je iets wil sturen dat niet gekopieerd mag worden? Als ik jou een concertkaartje stuur; hoe garandeer ik jou dat ik het digitale bestand daarna niet meer bezit? Momenteel gebruiken we daarvoor betrouwbare derde partijen, die garanderen dat we niet dubbel kunnen uitgeven. Banken beheren bijvoorbeeld onze rekeningen, zodat ik exact dezelfde €100 niet twee keer kan uitgeven, net zoals Ticketswap voorkomt dat ik mijn verkochte concertkaartje niet alsnog kan gebruiken.

“Maar waarom zouden we het huidige systeem willen veranderen? We hebben toch al die bedrijven om ons hiermee te helpen?”

Het antwoord op je vraag is elke dag in het nieuws te vinden; Derde partijen kunnen frauderen, kunnen fouten maken, kunnen worden gehacked en zijn ten slotte erg inefficient. Wat als we alles onderling zouden kunnen regelen — zender en ontvanger — zonder al die tussenpartijen? Dat is één van de beloftes van blockchain: een gedecentralizeerde samenleving.

“Blockchain klinkt best interessant! Maar waar hebben we het eigenlijk over? Is het een nieuwe smartphone?”

Een blockchain is een datastructuur. Zie het als een soort wereldwijde databank zonder centraal eigenaarschap en zonder centrale servers. In plaats daarvan bezit iedereen op het netwerk een kopie van de data en kan iedereen aanpassingen aan de data voorstellen. De data wordt alleen aangepast als de meeste gebruikers op het netwerk de wijziging goedkeuren. Verschillende blockchain platforms kunnen deze “globale databanken” op verscheidene wijzen gebruiken. Een van de meest eenvoudige toepassingen is die van Bitcoin; die “databank” is niets meer dan een eeuwig-groeiende lijst van transacties (een soort digitaal grootboek).

“Dus iedereen bezit een kopie van de hele databank? Is dat niet super inefficient en kostbaar?”

Goede vraag! Dit is waarom men— voor nu — niet alles op een blockchain op wilt slaan, maar alleen de “gevoelige” data (data die eigenlijk onveranderbaar zou moeten zijn zonder dat alle belanghebbenden hiermee instemmen). Gevoelige data kan bijvoorbeeld te maken hebben met identiteit, eigenaarschap, geldtransacties, herkomst, etc.

In de nabije toekomst wordt het misschien alsnog mogelijk om grote bestanden te kunnen verwerken met blockchains, zoals grote filmbestanden en online videogames. Er zijn momenteel allerlei ontwikkelingen gaande omtrent de schaalbaarheid van blockchain technologie, maar ik zal hier niet in detail treden.

“Oké, ik begin het langzaamaan te begrijpen! En veiligheid dan? Waarom is een blockchain veiliger dan een normale databank?”

Zoals ik al eerder aangaf: Iedereen op een blockchain netwerk beschikt over een kopie van de data. Wanneer iemand binnen het netwerk een verandering wilt aanbrengen — bijvoorbeeld door een nieuwe transactie aan te maken — wordt deze verandering naar alle andere partijen op het netwerk verzonden, maar alleen geaccepteerd als de meerderheid de verandering als valide beschouwt. Hierdoor wordt het heel moeilijk om frauduleuze aanpassingen door te voeren, omdat het een afwijking met de rest van het netwerk veroorzaakt.

Ja; het is ingewikkeld. (bron: BT global services)

Hier is ook waar “block” in blockchain naar voren komt. Om de paar minuten worden alle nieuwe veranderingen gebundeld in een blok, welke wordt beveiligd met cryptografie. Dit blok wordt — middels cryptografie — gekoppeld aan het vorige blok, welke weer is verbonden aan het blok daarvoor, etc. Dit creeërt een ijzersterk en eeuwig-groeiend register van wijzigingen in de databank. Des te langer deze “blok-ketting” is; des te moeilijker het wordt om te knoeien met de gegevens.

“Klinkt veelbelovend allemaal! Ik snap alleen nog niet hoe cryptomunten in dit verhaal passen… Waarom zou iemand in godsnaam duizenden euro’s betalen voor een bitcoin?”

bron: themerkle.com

Net zoals de “fiat valuta’s” die wij allemaal kennen en dagelijks gebruiken, zijn cryptomunten een ruilmiddel. Elke cryptovaluta kan geprogrammeerd worden om zijn eigen intrinsieke waarde te hebben binnen haar eigen netwerk. Je hebt bijvoorbeeld Ether (ETH) nodig om gebruik te kunnen maken van de rekenkracht van de Ethereum blockchain en banken hebben Lumens (XLM) nodig om gegevens uit te kunnen wisselen via de blockchain van Stellar. De hoeveelheid cryptomunten is ook programmeerbaar. In het geval van Bitcoin zullen er bijvoorbeeld nooit meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan, waardoor sommigen het ook wel aanprijzen als “digitaal goud”.

Door een cryptovaluta te bezitten, ben je in zekere zin eigenaar van een deel van het achterliggende netwerk en kun je investeren in haar potentie. De marktwaarde van de meeste cryptovaluta’s zijn momenteel echter niet representatief voor de daadwerkelijke waarde van de projecten, omdat er enorm veel wordt gespeculeerd door handelaren. In een later artikel zal ik verder ingaan op cryptovaluta’s en het investeren hierin.

Wauw; je hebt het tot het einde volgehouden! Hopelijk helpt dit artikel je om de basisconcepten van blockchain technologie te begrijpen, want ik geloof oprecht dat deze technologie één van de drijvende transformatieve krachten binnen onze samenleving zal zijn. Ik hoor graag wat je van dit artikel vond; ookal is het alleen maar door op de “clap” knop hieronder te drukken.

Dit is het eerste artikel van een serie over blockchain technologie en cryptocurrencies. De komende weken zal ik schrijven over potentiele toepassingen en interessante projecten binnen het domein.

Mocht je vragen of onduidelijkheden hebben; voel je vrij om contact op te nemen. Ik help graag!

Peace and love.

Deniz

--

--