Blockchained Society — Deel 5: De Toekomst van Airbnbs en Vastgoed

0xdeniz
5 min readJan 31, 2018

Blockchained Society is een serie van artikelen over mogelijke toepassingen van blockchain technologie (en anderen), waarvan ieder artikel één voorbeeld behandelt. Middels een verhalende schrijfstijl en handgemaakte illustraties, proberen we ons voor te stellen hoe die toepassingen onze samenleving zou kunnen veranderen. We publiceren iedere week een nieuw artikel, dus volg mij op Medium en blijf op de hoogte! Tekst door Deniz Yilmaz, illustraties door Niels Sinke. [ENGLISH VERSION HERE]

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6

illustraties door Niels Sinke

Dit is Tom; een 26-jarige uit Rotterdam. Hij zit achter zijn laptop, fanatiek wijzend en vegend op zijn laptopscherm met zijn vriendin naast hem. Ze zijn op zoek naar een vakantiehuisje op Vlieland, omdat ze komende maand allebei wat dagen vrij hebben en wel een uitje kunnen gebruiken. Even weg van de dagelijkse sleur!

Tom’s vriendin wilde het populaire platform Aircnc gebruiken, maar een vriend van Tom raadde hem een nieuw platform aan; Cryptocribs. Volgens zijn vriend is Cryptocribs volledig gedecentraliseerd, veel goedkoper dan Aircnc en nu al afgeladen met goede advertenties. Tom gebruikt al jaren Aircnc maar heeft behoorlijk wat slechte ervaringen achter de rug. Hij is een groot voorstaner van decentralisatie dus hij is dit keer vastberaden om iets via Cryptocribs te boeken.

Cryptocribs is een volledig decentraal, op blockchain technologie gebaseerde marktplaats voor het huren en verhuren van vastgoed. Tot vandaag waren er geen decentrale alternatieven voor platformen zoals Aircnc. Die platformen verbinden vraag en aanbod — net als Cryptocribs — maar rekenen wel enorme boekingskosten en zijn niet transparant tegenover huurders, verhuurders en overheden. Aircnc komt vaak negatief in de media; ze worden beschuldigd van het verpesten van steden door ze te veranderen in touristische attracties en valhalla’s voor buitenlandse investeerders.Cryptocribs is een zogenaamde DAO, wat staat voor Gedecentraliseerde Autonome Organisatie. Het bedrijf bestuurt zichzelf op basis van een aantal gecodeerde regels, vastgelegd in zogenaamde “smart contracts” op de Ethereum blockchain. De Ethereum blockchain kan je zien als een soort globale supercomputer. DAO’s maken enorme efficientie en transparantie mogelijk, meer dan voorheen ooit mogelijk was.

Het Cryptocribs platform gebruiken is eenvoudig; Tom hoeft geen account aan te maken, omdat het platform zijn digitale ID op de blockchain gebruikt. Cryptocribs slaat zelf geen privacy-gevoelige data op, dus Tom hoeft zich geen zorgen te maken om privacy.

Tom vult wat zoektermen en filters in, waarna het Cryptocribs algoritme een gepersonaliseerde selectie van advertenties laat zien. De selectie is gebaseerd op Tom’s persoonlijke profiel en zijn reputatie op het platform. Dit is de eerste keer dat Tom het platform gebruikt, dus zijn reputatie is beperkt. Tóch is het aanbod nog behoorlijk breed!

Cryptocribs maakt slim gebruik van het — op blockchain tech gebaseerde — digitale identiteitsysteem dat de Nederlandse overheid onlangs heeft gelanceerd. In plaats van het vragen om en opslaan van persoonlijke gegevens, vraagt het platform om toegang tot die persoonlijke gegevens. De gegevens staan opgeslagen in een unieke boeking op de Ethereum blockchain. Één bron van waarheid, volledig gecontroleerd door de gebruiker zelf! Dit maakt interessante functies mogelijk, doordat er geen zorgen meer nodig zijn rondom privacy en veiligheid van privacy-gevoelige data.

Het gebruik van Cryptocribs vereist volledige transparantie van zowel huurder als verhuurder. Het platform gebruikt een dubbelzijdige reputatiescore, gebaseerd op geanonimiseerde recencies en informatie gerelateerd aan de digitale identiteit van de person(zoals een eventueel strafblad of schulden). Recencies worden verwerkt middels blockchain technologie, wat fraude en censuur onmogelijk maakt. In dit voorbeeld gebruikt het Cryptocribs algoritme de reputatiescore en het profiel van Tom om een selectie van advertenties te maken. Mensen met een hogere reputatiescore krijgen toegang tot meer advertenties.

Tom is onder de indruk van het gebruiksgemak, maar ook van de lage prijzen van de advertenties. Tom’s vriendin merkt op dat de meeste huizen in de advertenties niet één eigenaar hebben; sommige huizen hebben er wel meer dan 40 vanuit het hele land!

Na wat minuten zoeken en bekvechten, hebben Tom en zijn vriendin eindelijk een beslissing gemaakt. Ze vonden een kleine bungalow bij het water, welke perfect aansloot bij hun voorkeuren en budget. De bungalow heeft zes eigenaren die elkaar — op het eerste gezicht — niet kennen en verspreid over het hele land wonen.

Het boekproces ging ook als een leien dakje; een vooruitbetaling werd automatisch betaald vanuit Tom’s cryptovaluta-wallet en de borgsom werd automatisch vastgezet. Een gepersonaliseerde verzekering werd ook automatisch afgesloten, gebaseerd op Tom’s profiel en het geboekte huisje. Alles — van betaling tot retour van de borg tot het indienen van een schadeclaim bij schade — wordt vanaf hier volledig automatisch en vertrouwensloos geregeld middels blockchain technologie.

Blockchain technologie bracht vastgoed naar de massa! Jaren geleden had je serieus geld nodig om vastgoed te bezitten en hiervan te renderen. Blockchain technologie heeft het mogelijk gemaakt om bezit van vastgoed op te delen en de daarbij komende uitgaven en opbrengsten automatisch te verdelen, zonder dat de eigenaren elkaar hoeven te ontmoeten of vertrouwen. Vandaag de dag kan zelfs een arme student een stukje vastgoed kopen en hier jaarlijks rendement mee behalen; geen noodzaak voor enorme bedragen aan kapitaal of ingewikkelde juridische procedures!

illustrations by Niels Sinke

Laten we een paar weken vooruit spoelen; Tom en zijn vriendin zijn onderweg naar Vlieland voor twee dagen vakantie. Bij aankomst gebruikt Tom de RFID chip in zijn telefoon om te deur van de bungalow te openen; de deur opent automatisch, doordat Tom’s digitale ID overeenkomstig is met de boekingdata op de blockchain. Laat de tweedaagse vakantie maar beginnen! De komende dagen zullen gevuld zijn met wijn, goed eten, fietstochten en strandwandelingen.

En het uitchecken? Gebruik van elektra en water wordt automatisch afgerekend bij het uitchecken; vandaag de dag wordt bijna alles betaald met microtransacties, waardoor je alleen betaalt wat je daadwerkelijk gebruikt. De huur wordt ook automatisch betaald en verdeeld over de eigenaren van de bungalow.

Blockchain technologie maakt de creatie van DAO’s mogelijk; zelfsturende organisaties, platforms en diensten welke een efficienter en transparanter alternatief bieden voor de bedrijven die geld verdienen aan de huidige “deeleconomie” . Platformen als Airbnb zullen worden vervangen door échte peer-to-peer platformen die enkel hun gebruikers dienen en in harmonie zijn met hun omgeving, zoals steden. Blockchain technologie biedt ons een globale en decentrale infrastructuur om de nieuwe deeleconomie te creeëren; écht peer-to-peer, zoals een deeleconomie zou moeten zijn!

Bedankt voor het lezen! Vond je het goed? Vergeet dan niet te KLAPPEN en volg mij op Medium of LinkedIn, omdat we iedere week een nieuwe artikel publiceren!

Alle illustraties zijn handgemaakt door de getalenteerde Niels Sinke! Bekijk meer van zijn werk op zijn website en Instagram.

Wat interessante artikelen en projecten rondom dit onderwerp: Rentberry project | Slock.it project | Cryptocribs project

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6

--

--