Blockchained Society — Deel 3: De Toekomst van Winkelen

0xdeniz
6 min readJan 16, 2018

--

Blockchained Society is een serie van artikelen over mogelijke toepassingen van blockchain technologie (en anderen), waarvan ieder artikel één voorbeeld behandelt. Middels een verhalende schrijfstijl en handgemaakte illustraties, proberen we ons voor te stellen hoe die toepassingen onze samenleving zou kunnen veranderen. We publiceren iedere week een nieuw artikel, dus volg mij op Medium en blijf op de hoogte! Tekst door Deniz Yilmaz, illustraties door Niels Sinke. [ENGLISH VERSION HERE]

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6 | ???

illustraties door Niels Sinke

Dit is Jill; een tiener uit Rotterdam en een echte fashionista. Ze heeft de laatste jaren een hele specifieke kledingstijl ontwikkeld en daarbij ook een specifieke voorkeur qua merken en winkels. Één van die winkels is Qrimark; een enorme kledingretailer.

Vandaag is een speciale dag voor Jill; Qrimark opent éindelijk een gloednieuwe winkel in hartje Rotterdam! Het wordt al maanden gehyped en het zou de grootste en meest high-tech winkel ter wereld zijn.

Een jaar geleden werd Qrimark wereldwijd onder vuur genomen nadat bleek dat er enorm veel kinderarbeid bestond in hun toeleveranciersketen, zonder dat zij hiervan op de hoogte waren. Het bedrijf ging zelfs bijna failliet door de nasleep hiervan; niemand wilde er meer wat kopen.

Om dit soort indicenten te voorkomen, heeft de keten flink geinvesteerd in duurzame ontwikkeling van hun toeleveranciersketen. Ze hebben Waltonchain geimplementeerd; een blockchain oplossing dat transparantie naar toeleveranciersketens brengt middels traceerbaarheid. Dit stelt bedrijven in staat om precies te weten waar en hoe hun producten zijn gemaakt, en onder welke omstandigheden.

Het Waltonchain platform maakt gebruik van blockchain technologie en kleine RFID chips om een “Value Internet of Things” te creeëren. Het systeem werkt als volgt: Elke RFID chip bevat een unique hash dat correspondeert met een boeking in de blockchain. De hash op de RFID chip dient als uniek identificatiemiddel van het product en vervangt dingen als barcodes en QR codes. De chip is superklein, dus kan naadloos worden verwerkt in de producten.

Alle producten die een Waltonchain chip bevatten — zoals kleding, electronica en andere soorten goederen — worden volledig traceerbaar, doordat elke interactie met het product in de toeleveranciersketen onuitwisbaar wordt vastgelegd op de blockchain. Dit creeërt een broodkruimel-spoor van transacties die — tezamen — precies vertellen waar een product is geweest voordat het in de winkel arriveerde.

illustraties door Niels Sinke

Terug naar Jill; de winkel opende eindelijk haar deuren na uren wachten in de rij en inmiddel is ze al fanatiek aan het shoppen. Ze vind de technologische innovaties in de winkel heel tof. Iedere keer dat ze een kledingstuk van het rek pakt, toont een scherm meteen modellenfoto’s en informatie over prijs, materialen en de herkomst van het product. Dit werkt ook als ze meerdere kledingstukken tegelijk van het rek pakt; alle producten en hun gegevens worden getoond op het scherm.

Jill is verliefd geworden op een t-shirt, maar ze kan de juiste maar niet vinden. Ze pakt één van die shirts van het rek en het scherm toont direct welke maten er zijn gemaakt, welke nog op voorraad zijn en waar in de winkel deze hangen. Nooit meer vragen als “heb je deze nog in maatje small?”.

illustraties door Niels Sinke

Het shirt dat Jill gaat kopen is onderdeel van een nieuwe kledinglijn. Qrimark heeft deze kledinglijn gelanceerd om de mogelijkheden van deze nieuwe technologie te tonen, door te focussen op de “reis” van het kledingstuk. Waar komen de materialen vandaan? Welke bedrijven en mensen hebben het kledingstuk gemaakt en wat is hun verhaal? Qrimark heeft interviews, foto’s en verhalen verzameld vanuit de toeleveranciersketen en heeft deze beschikbaar gemaakt aan de eindgebruiker van het kledingstuk.

Na twee intensieve uren shoppen heeft Jill zes kledingstukken die ze wilt kopen. Ze stopt ze in een tas en loopt de winkel uit, omdat betaling geheel automatisch verloopt. Zonder kassa’s, zonder bonnetjes; het totaalbedrag wordt automatisch afgeschreven van haar persoonlijke cryptocurrency wallet.

Qrimark heeft extra klantwaarde weten te creëren door Waltonchain ook in hun winkels te integreren. Ze hebben RFID scanners geinstalleerd in de kledingrekken, paskamers en bij de uitgang. Doordat alle kledingstukken individueel traceerbaar zijn, kan elke transactie worden geregistreerd. Een transactie wordt aangemaakt als een kledingstuk bijvoorbeeld van het rek wordt gepakt, naar de paskamer wordt gebracht of als een kledingstuk uit de winkel wordt meegenomen. Dit maakt krachtige functies mogelijk, zoals actuele voorraadinformatie en automatische betalingen. In dit voorbeeld worden Jill’s kledingstukken automatisch afgerekend middels de RFID chips in de kleding, RFID scanners in de winkel en gezichtsherkenning.

Net nadat Jill de winkel uit loopt, wordt ze gepasseerd door een koerier met een aantal grote dozen vol kleding. Ze ziet hoe hij naar het einde van de winkel loopt en een medewerker vraagt om de levering in te checken. De medewerker pakt een soort scanner-pistool, richt hem op de dozen en schud — na een geruststellende bliep — de hand van de koerier.

Jill vond dat heel vet om te zien! Ze werkte vroeger in een kledingwinkel en ze weet nog goed hoe kut het was om nieuwe leveringen in te scannen; ieder product moest apart worden gescand. Ze is blij dat de technologische innovaties in de winkel niet alleen waarde bieden aan de consument, maar ook aan het winkelpersoneel en de koeriers!

Het Waltonchain platform biedt niet alleen functionaliteit aan de consument, maar ook aan de hele keten. Doordat alle items individueel traceerbaar zijn en op afstand kunnen worden gescand — middels RFID technologie — kunnen leveringen in zijn geheel worden gescand als ze een fabriek binnen komen en verlaten. Al deze interacties worden geregistreerd op de blockchain, wat een gedetailleerd dossier voor ieder artikel creëert.

Waltonchain genereert ook enorme hoeveelheden data in de winkels, zoals “grab rate” (hoevaak een artikel van het rek wordt gepakt) en “return rate” (hoe vaak een artikel wordt terug gebracht naar de winkel). Deze data — zelfs geanonimiseerd — is enorm waardevol voor de keten, omdat het ze helpt om betere producten te maken. Winkels kunnen bijvoorbeeld zien welke maten in een bepaalde stad het beste verkopen, zodat ze hun voorraad beter kunnen beheren. Kledingontwerpers kunnen bijvoorbeeld zien welke t-shirt designs het meest van de rekken worden gepakt, zodat ze hiervan kunnen leren voor volgende ontwerpen. Dit zou zelfs een globale datamarkt mogelijk kunnen maken!

Blockchain technologie zal significante verbeteringen in efficientie en transparantie brengen voor de retail sector. Grote merken zullen bewuster zijn van hoe en waar hun producten worden vervaardigd, zodat ze kinderarbeid en mileuvervuiling kunnen bestrijden. Logistiek zal efficienter en minder foutgevoelig verlopen. Aan de andere kant zullen er interessante functies in winkels verschijnen, welke zelfs extra klantwaarde zouden kunnen creeëren. Geen oneerlijke kleding meer en geen rijen meer bij de kassa!

Bedankt voor het lezen! Vond je het goed? Vergeet dan niet te KLAPPEN en volg mij op Medium of LinkedIn, omdat we iedere week een nieuwe artikel publiceren!

Alle illustraties zijn handgemaakt door de getalenteerde Niels Sinke! Bekijk meer van zijn werk op zijn website en Instagram.

Wat interessante artikelen en projecten rondom dit onderwerp: Vroege demo van WaltonChain | WaBi | VeChain

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6 | ???

--

--