Blockchained Society — Deel 2: Crowdsourcing van Arbeid

0xdeniz
5 min readJan 9, 2018

--

Blockchained Society is een serie van artikelen over mogelijke toepassingen van blockchain technologie (en anderen), waarvan ieder artikel één voorbeeld behandelt. Middels een verhalende schrijfstijl en handgemaakte illustraties, proberen we ons voor te stellen hoe die toepassingen onze samenleving zou kunnen veranderen. We publiceren iedere week een nieuw artikel, dus volg mij op Medium en blijf op de hoogte! Tekst door Deniz Yilmaz, illustraties door Niels Sinke. [ENGLISH VERSION HERE]

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6 | ???

illustrations by Niels Sinke

Dit is Tim; een 21-jarige student sociologie uit Amsterdam. Afgelopen zomer besloot hij naar de hoofdstad te verhuizen — vanuit Utrecht — zodat hij dichtbij zijn school en vrienden kon wonen. Hij vond een mooi appartementje dichtbij de universiteit, welke hij deelt met twee andere jongens. Het leven op zichzelf is best wel duur; Tim moet nu zelf de huur, boodschappen en elektriciteit betalen bovenop de kosten van zijn biertje. Toch — zelfs als een student zijnde — red Tim zich prima.

Wat je zou verbazen is dat Tim eigenlijk werkloos is, zijn hele leven al eigenlijk. Je hebt nu waarschijnlijk allerlei vragen: Hoe kan hij de huur betalen? Hoe kan hij zich al die avonden feesten veroorloven? Heeft hij soms rijke ouders? Waarom zou een student geen bijbaantje hebben naast de studie?

Het ding is; Tim werkt wel voor zijn geld — maar niet onder een contracts zoals wij dat vandaag de dag allemaal kennen. Tim is een groot fan van Latium; een decentraal klussenplatform, waar mensen en bedrijven vanuit de hele wereld taken en banen kunnen plaatsen. Wat Tim zo fijn vind aan Latium is dat hij altijd en overal werk kan vinden, wanneer wij dat maar wilt.

illustrations by Niels Sinke

Afgelopen zomer bijvoorbeeld; Tim ging op roadtrip met zijn vrienden. Tussen de bestemmingen door gebruikten zij de “gig kaart” van Latium om kleine taken in de buurt te zoeken (zogemaande “gigs”). Tim heeft veel timmerwerk gedaan op boerderijen en één van zijn vrienden heeft een online webdesign klus aangenomen.

Latium is een DApp, wat staat voor gedistribueerde applicatie. Gedistribueerde apps zijn anders dan de apps die wij vandaag kennen; ze verbinden vraag en aanbod direct, zonder tussenpersonen. De software is volledig gebaseerd op zogenaamde smart contracts die op de Ethereum blockchain staan; wat lijkt op een soort globale en decentrale supercomputer. Latium biedt werkgevers een platform om werknemers wereldwijd te organiseren, aan te nemen en uit te betalen. Latium is niet alleen voor bedrijven; ook particulieren en overheden kunnen taken creeëren en miljoenen mensen tegelijk aannemen. Latium biedt een wereldwijde open markt voor arbeid, zonder noodzaak voor derde partijen.

In dit voorbeeld gebruikt Tim de “gig kaart” functie van Latium. Dit maakt gebruik van AR (augumented reality) om klussen in de buurt te laten zien op je “smart glasses” terwijl je met je ogen rondkijkt. De vader van Tim vergelijkt het meestal met een spelletje uit zijn jeugd; Pokémon GO. Op Pokémon zoek je in de buurt naar Pokémons en op Latium zoek je in de buurt naar klusjes.

Sinds dit jaar maakt de gemeente Amsterdam ook gebruik van Latium om werk in de stad te crowdsourcen. De gemeente werkt niet langer met aannemers, maar maakt gewoon een “gig” aan op Latium als bijvoorbeeld een park moet worden schoongemaakt of een stoeptegel moet worden gerepareerd. Inwoners van de stad kunnen vervolgens de gig accepteren, de klus klaren en een bewijs uploaden. Één gig biedt meestal werk voor meerdere mensen en soms zelfs voor honderden tegelijk. De grootste gig ooit was gemaakt voor het opruimen van het Vondelpark — één van de grootste parken van Amsterdam — waarbij bijna 400 mensen meededen.

Tim studeert sociologie maar is ook behoorlijk handig! Hij heeft ook veel ervaring met elektra. Om wat bij te verdienen, spreekt hij vaak af met vrienden om op zaterdagen te gaan klussen. Ze fietsen dan samen door de stad om te zoeken naar leuke klusjes.

Wanneer de gemeente Amsterdam een gig aanmaakt, wordt het automatisch vertaald naar een zogenaamd “smart contract” die wordt geplaatst op de Ethereum blockchain. Alle informatie met betrekking tot identiteit wordt verwerkt middels blockchain technologie wat — samen met Latium’s ingebouwde reputatiesysteem — zorgt voor een transparante relatie tussen werkgever en werknemer. Beide partijen weten met wie ze te maken hebben en na iedere klus geven ze elkaar een beoordeling — wat dan weer bijdraagt aan de totstandkoming van hun reputatie op het platform.

Doordat de “gigs” volledig zijn gebaseerd op smart contracts, is betaling en afdracht volledig automatisch en trouweloos. Werknemers die een gig hebben voltooid en bewijsmateriaal hebben geupload, worden automatisch uitbetaald in Ether (ETH); de onderliggende cryptovaluta van de Ethereum blockchain.

Crowdsourcing is enorm efficient, omdat werkgevers direct zijn gekoppeld aan een open arbeidsmarkt. Er is geen noodzaak voor uitzendbureaus, aannemers, werknemerscreenings en payrollers. Er is een trend gaande waarbij bedrijven steeds meer werk crowdsourcen en steeds minder mensen op contractbasis aannemen.

illustrations by Niels Sinke

Sinds dat de gemeente werk is gaan crowdsourcen, zijn de budgetten voor stadsonderhoud flink verhoogd. Dit heeft de stad veel goeds gedaan; als iets kapot gaat dan wordt het vaak op dezelfde dag nog gerepareerd door iemand. De stad is ook schoner doordat de gemeente steeds vaker “opruimgigs” aanmaakt, welke vaak hele menigtes mobiliseert om op te ruimen in ruil voor cryptomunten.

Blockchain technologie heeft de potentie om arbeid te decentraliseren en globaliseren. Werkgevers en werknemers wereldwijd zullen direct gekoppeld worden, zonder dure tussenpersonen. Bedrijven zullen steeds vaker werk crowdsourcen in plaats van mensen full-time in dienst nemen. Individueen kunnen geheel zelfstandig miljoenen mensen mobiliseren, zonder zorgen over vertrouwen en betaling. Takenplatforms zoals Latium kunnen arbeid veranderen in een spelletje, door het te laten lijken op “missies” in online spelletjes. Zoek op de kaart naar een missie en word automatisch betaald als de missie is voltooid!

Bedankt voor het lezen! Vond je het goed? Vergeet dan niet te KLAPPEN en volg mij op Medium of LinkedIn, omdat we iedere week een nieuwe artikel publiceren!

Alle illustraties zijn handgemaakt door de getalenteerde Niels Sinke! Bekijk meer van zijn werk op zijn website en Instagram.

Wat interessante artikelen en projecten rondom dit onderwerp: Frankwatching over crowdsourcing | Latium blockchain project

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6 | ???

--

--