Blockchained Society — Deel 1: De Nabije Toekomst van Mobiliteit

Deniz
5 min readJan 2, 2018

Blockchained Society is een serie van artikelen over mogelijke toepassingen van blockchain technologie (en anderen), waarvan ieder artikel één voorbeeld behandelt. Middels een verhalende schrijfstijl en handgemaakte illustraties, proberen we ons voor te stellen hoe die toepassingen onze samenleving zou kunnen veranderen. We publiceren iedere week een nieuw artikel, dus volg mij op Medium en blijf op de hoogte! Tekst door Deniz Yilmaz, illustraties door Niels Sinke. [ENGLISH VERSION HERE]

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6 | ???

illustrations by Niels Sinke

Dit is Kim; een jonge vrouw uit Rotterdam, onlangs afgestudeerd en net begonnen aan een nieuwe baan. Ze fiets iedere morgen vrolijk naar haar kantoor en geniet hier enorm van; ze krijgt altijd enorm veel energie van die fietsrit in de ochtend. Precies daarom heeft ze geen auto en heeft ze dit ook nooit overwogen in de grote stad. Waarom zou je in godsnaam een auto nodig hebben als alles op fietsafstand ligt? De enige uitzondering is de dinsdag; dan bezoekt ze klanten in Amsterdam en moet ze ander vervoer regelen. Ze heeft een enorme hekel aan het OV, wat te traag en oncomfortabel is.

Het liefst gebruikt ze ‘etheRide’; een decentraal autodeel platform, waar mensen hun autonome (zelf-rijdende) voertuigen kunnen verhuren wanneer ze die zelf niet gebruiken. Iedere dinsdag pakt Kim haar mobile device en gebruikt ze de DApp (gedistribueerde applicatie) genaamd ‘etheRide’ om een autonome auto te boeken. De ‘etheRide’ service gebruikt haar persoonlijke voorkeuren — zoals prijsklasse en luxe opties —om een geschikt voertuig in de buurt te vinden en naar Kim te sturen.

Gedistribueerde apps zijn anders dan de apps die wij vandaag kennen; ze verbinden vraag en aanbod direct, zonder tussenpersonen. De software is volledig gebaseerd op zogenaamde smart contracts die op de Ethereum blockchain staan; wat lijkt op een soort globale en decentrale supercomputer. Het ‘etheRide’ platform lijkt een beetje op Uber, maar dan zonder het bedrijf Uber zelf. ‘etheRide’ verbindt passagiers en beschikbare auto’s direct, zonder dat er een bedrijf tussen zit om zelf geld te verdienen.

In dit voorbeeld maakt de DApp een voertuig-aanvraag aan dat overeenkomt met de voorkeuren van Kim, dat wordt gematcht met de beschikbare voertuigen in de buurt. Alle gevoelige informatie — zoals de identiteit van Kim en de unieke ID van het voertuig — worden middels blockchain technologie veilig afgehandeld.

Binnen 2 minuten krijgt Kim een notificatie dat haar autonome voertuig is gearriveerd. Er zit gelukkig geen ongeduldige taxichauffeur achter het stuur, dus Kim drinkt lekker rustig binnen 10 minuten haar koffie op.

Tijdens het rijden luistert ze naar haar eigen muziek en is ze tijdens de gehele rit aan het werk, zonder dat ze zich een seconde druk maakt om het verkeer. Alle voertuigen op de weg zijn autonoom, waardoor alle voertuigen zich perfect op elkaar afstemmen. Geen stoplichten, geen files. Sinds dat de overheid autonome voertuigen heeft verplicht, wordt autorijden gezien als de meest efficiente, comfortabele en veilige manier van vervoer mogelijk.

Checkout en betaling wordt bij aankomst geheel automatisch afgehandeld, dus Kim kan rustig haar spullen inpakken en voorbereiden op een werkdag bij haar klant.

Bij aankomst voert de ‘etheRide’ DApp automatisch een checkout uit en wordt de ritprijs berekend, gebaseerd op afstand, voertuigtype en factoren zoals tijd. De ritprijs is gerekend in Ether (ETH); de onderliggende cryptomunt van de Ethereum blockchain.

Betalingen in Ether hebben meerdere voordelen — betalingen kunnen volledig worden geautomatiseerd, zijn extreem snel, veilig en hebben vrijwel geen transactiekosten — allemaal zonder tussenpartijen zoals een bank of Paypal. Cryptovaluta’s (zoals Ether) maken microtransacties mogelijk, omdat 1 ETH kan worden opgedeeld in zeer kleine stukjes. De kleinste vorm van Ether is “wei” (1 ETH = 1.000.000.000.000.000.000 wei). Door microtransacties kunnen we voor vrijwel ALLES “betalen-per-gebruik”; we zouden automatisch een superklein bedrag kunnen betalen voor ieder artikel dat we lezen, elke minuut dat we gebruik maken van de sportschool en zelfs elke druppel tandpasta die we gebruiken. (Black Mirror, iemand?)

Terug naar Kim; de berekende ritprijs wordt automatisch van haar persoonlijke wallet gehaald. (een wallet is een digitale portemonnee op de Ethereum blockchain) De transactie die hiervoor wordt aangemaakt, bevat ook (veilig versleutelde) informatie over de specifieke rit, zodat Kim — alleen Kim! — deze informatie later kan terugvinden. De ritprijs wordt direct naar de wallet van de zelf-rijdende auto gestuurd.

illustrations by Niels Sinke

Nadat het voertuig Kim heeft afgezet bij haar bestemming, wordt het voertuig naar het zuiden van Amsterdam gestuurd, omdat het algoritme van ‘etheRide’ veel vraag heeft voorspeld in dat gebied. Een voertuig dat deel uitmaakt van de etheRide “vloot” wordt continu door de stad verplaatst, op basis van de hoeveelheid vraag en aanbod. Het algoritme maakt continu voorspellingen en zorgt ervoor dat er precies genoeg voertuigen zijn om voor transport te zorgen.

Wanneer het in een gebied minder druk is, worden voertuigen naar laadstations en onderhoudstations gestuurd. De kosten hiervoor worden automatisch betaald vanuit de wallet van het voertuig; geen enkel mens is hierbij nodig.

Zodra een voertuig beschikbaar komt op het ‘etheRide’ platform, maakt het deel uit van een landelijke “vloot” van autonome voertuigen. Het voertuig heeft hierdoor indirect toegang tot een ENORME hoeveelheid data over de hoeveelheid vraag, verkeersdrukte, het weer, laadstations, wegwerkzaamheden etc. Op basis van de data worden de voertuigen harmonieus verspreid over het land om — zo efficient mogelijk — voor transport te zorgen. Geen verkeersongevallen, geen tekorten, geen belachelijke ritprijzen en geen rijen stilstaande taxi’s die wachten op klanten.

De volgende morgen — na 6 andere ritjes — wordt de auto weer opgevraagd door zijn eigenaar Bob; een schrijver uit Rotterdam en een echte familyman. Hij bezit een auto, maar gebruikt hem eigenlijk alleen als hij familie bezoekt in het zuiden. Bob maakt gebruik van het ‘etheRide’ platform, zodat hij wat kan bijverdienen aan zijn auto terwijl hij hem niet gebruikt. Alles beter dan dat hij nutteloos op de stoep staat! Bij aankomst haalt Bob het verdiende geld uit de digitale portemonnee van zijn auto en maakt hij zich klaar voor een ritje naar zijn familie.

Blockchain technologie zal — samen met “machine learning” en autonoom rijden — een “passagierseconomie” creeëren dat mogelijk hele industrieën zal transformeren en de mens TIJD zal teruggeven. Tijd die we normaal verliezen aan rijden, kunnen we nu besteden aan DOEN! Autonoom tijden zal de veiligheid en efficientie van vervoer radicaal verbeteren, maar zal ook veranderen hoe onze steden eruit zien. Kun jij je een stad voorstellen zonder stoplichten en zonder file’s? De toekomst is gaaf!

Bedankt voor het lezen! Vond je het goed? Vergeet dan niet te KLAPPEN en volg mij op Medium of LinkedIn, omdat we iedere week een nieuwe artikel publiceren!

Alle illustraties zijn handgemaakt door de waanzinnige Niels Sinke! Bekijk meer van zijn werk op zijn website en Instagram.

Wat interessante artikelen en projecten rondom dit onderwerp: Elon Musk on autonomous ride-sharing | Elon Musk on fleet hacks | Swarm City blockchain project | Chasyr blockchain project

PART 1 | PART 2 | PART 3 | PART 4 | PART 5 | PART 6 | ???

--

--

Deniz

Crypto native, in deep since '17. Passionate about coordination mechanisms and Decentralized Finance. Product Manager @ MakerDAO. wagmi culture.